Dieta psów po zatruciu pokarmowym
Pierwsze godziny
Jeśli ostatecznie okazało się, że przyczyna zaburzeń pokarmowych nie jest poważna i zwierzę nie wymaga hospitalizacji, można przystąpić do działań mających na celu ustabilizowanie sytuacji w przewodzie pokarmowym. Przede wszystkim wprowadza się ścisłą głodówkę, która w wielu wypadkach wystarczy do zatrzymania uciążliwych objawów. Głodówka powinna zwykle trwać od 12 do 24 godzin, oczywiście przy jednoczesnym stałym dostępie do wody, której podaż jest szczególnie ważna po wcześniejszej utracie płynów przez zwierzę. Wprowadzenie głodówki należy starannie rozważyć u osobników młodych, bardzo starych oraz ras miniaturowych, których organizmy gorzej znoszą okresowy brak pokarmu – być może wystarczy krótka, 6-godzinna głodówka lub podawanie bardzo małych porcji karmy. Należy przy tym zapewnić im odpowiednie warunki otoczenia, zwłaszcza temperaturę, której wahania mogą być gorzej znoszone w czasie głodówki.
Pierwsze posiłki
Po zakończeniu okresu głodówki można przystąpić do podawania zwierzęciu niewielkich porcji łatwo strawnej karmy. Najprostszym, obecnym w niemal każdym domu i łatwym do przygotowania pokarmem jest biały ryż. Po ugotowaniu zawiera on około 25% węglowodanów w postaci skrobi, około 2,3% białka, poniżej 0,7% włókna oraz, co najważniejsze, zaledwie 0,3% tłuszczów. Taki skład chemiczny ryżu zapewnia mu dobrą przyswajalność, dzięki czemu zwierzę dostaje „zastrzyk” łatwo dostępnej energii. Dodatkowo jego wysoka wilgotność (na poziomie 70%) umożliwia uzupełnienie zapasów wody uszczuplonych biegunką lub wymiotami. Co więcej, ryż wykazuje działanie osłaniające na przewód pokarmowy oraz normalizuje zbyt luźny stolec. Należy przy tym zaznaczyć, że nie poleca się podawania innych rodzajów ryżu (dzikiego, czarnego czy brązowego), które cechują się wyższym poziomem włókna, a przez to są trudniej strawne.
Jak przygotować ryż dla psa? W zasadzie jego gotowanie wygląda tak jak w naszej codziennej kuchni, z tą różnicą, że celuje się w uzyskanie raczej gęstego kleiku niż sypkiego ryżu. W tym celu na jedną filiżankę ryżu daje się trzy lub nawet cztery filiżanki wody i następnie gotuje do całkowitego rozmiękczenia ziaren, czyli około 15-20 minut. Kleik przed podaniem należy oczywiście ostudzić i podawać w kilku (4-5) niewielkich porcjach dostosowanych do wielkości psa. W skrajnych przypadkach, gdy zwierzę nie chce przyjmować żadnych pokarmów stałych, można przygotować rodzaj wywaru z ryżu. Wystarczy w trakcie gotowania dwukrotnie zwiększyć ilość wody, a uzyskany płyn zlać znad ugotowanych ziaren i po ostudzeniu podawać do picia.
Po tym czasie można włączyć do diety mięso, jednak ono również nie może być ciężko strawne, a więc nie może zawierać dużych ilości tłuszczu. Najlepiej spisuje się pod tym względem chude mięso drobiowe, z którego zakupem także nie ma większego problemu. Przygotowanie polega na rozdrobnieniu porcji mięsa na mniejsze kawałki i gotowaniu w wodzie przez kilka minut. Takie mięso po ostudzeniu można wymieszać z ugotowanym ryżem i podać psu. Udział mięsa w dawce może wynosić na przykład 1/3, przy czym u zwierząt ze słabo nasilonymi objawami niestrawności po okresie głodówki można spróbować od razu podawać ryż razem z mięsem (bez początkowego rozdzielenia tych składników).
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii