Dieta u kotów z nadwagą i otyłością
dr inż. Jacek Wilczak ekspert Doliny Noteci, specjalista w zakresie żywienia, dietoprofilaktyki i dietoterapii schorzeń metabolicznych. Zwolennik racjonalnego i naukowo umocowanego żywienia psów i kotów. Adiunkt w Zakładzie Dietetyki Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie.
Opiekun czekoladowego labradora i trójkolorowego cavaliera – więc z autopsji wie, jak ważna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego psa jest właściwie zbilansowana dieta.
Koty z nadwagą i otyłością stanowią coraz większy problem dla ich opiekunów. Nadmierna waga może prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych, w tym do cukrzycy, chorób serca i nadciśnienia. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak pomóc kotu schudnąć i jakie działania podjąć, aby utrzymać prawidłową masę ciała.
Postępowanie żywieniowe polegające na niedostosowaniu ilości energii pochodzącej z karmy w stosunku do jej zapotrzebowania oraz brak regularnej aktywności fizycznej w dłuższej perspektywie mogą prowadzić do powstawania nadwagi i otyłości u czworonogów.
Otyłość postrzegana jest jako wypadkowa czynników neuroendokrynnych i metabolicznych, które determinowane są poprzez wzajemne oddziaływanie czynników genetycznych i środowiskowych. W większości przypadków otyłych kotów wystarczy ograniczyć ilość spożywanej energii oraz zwiększyć intensywność wysiłku fizycznego, aby zmniejszyć ich masę ciała. Pomimo tak prostej zasady utrata tkanki tłuszczowej może przysparzać dużych trudności opiekunowi. Za taką sytuację odpowiedzialne są najprawdopodobniej czynniki epigenetyczne i genetyczne. Szacuje się, że aż 40-60% przypadków otyłości jest związanych z obciążeniami genetycznymi. Mimo że istnieje szereg innych czynników, które predysponują danego osobnika do rozwoju nadwagi i otyłości, to jednak wśród nich najefektywniejszym sposobem utrzymania stałej masy ciała jest kontrola prawidłowego bilansu energetycznego, m.in. poprzez zmniejszenie ilości spożywanej karmy oraz zwiększenie wysiłku fizycznego.
Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych w czasie terapii redukującej masę ciała kota, wskazane jest wprowadzenie specjalnego programu żywieniowego opartego na karmie o zmniejszonej zawartości energii, ale jednocześnie zapewniającej jej odpowiedni poziom. Obecność kwasów tłuszczowych pochodzących z surowców pochodzenia zwierzęcego wydłuża czas potrzebny na ich trawienie. Dodatkowo wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 zapewniają niezbędną ich ilość warunkującą biochemiczną kontrolę procesów zapalnych. Dodatek L-karnityny ułatwia transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, które ulegają metabolizowaniu, a uzyskany w ten sposób przyspieszony katabolizm energii przyczynia się do wzmożenia lipolizy tkanki tłuszczowej. Ważnym uzupełnieniem jest dodatek nasion ostropestu, które dzięki wysokiej zawartości sylimaryny wykazują efekt hepatoprotekcyjny. W czasie lipolizy tkanki tłuszczowej duża ilość uwolnionych kwasów tłuszczowych ulega wzmożonemu katabolizmowi w hepatocytach, dzięki czemu proces przebiega w sposób jak najbardziej efektywny.
Obecność włókien pokarmowych pochodzących z takich dodatków jak warzywa, owoce, jukka Mojave czy nasiona konopi, wpływa na wiązanie składników tłuszczowych w treści przewodu pokarmowego, zmniejszając ich strawność i wykorzystanie jako składników energetycznych.
Ważnymi dodatkami, które wykazują bezpośredni udział w hamowaniu procesu zapalnego w tkance tłuszczowej, są owoce i warzywa (jabłko, borówki, żurawina, maliny, szpinak, burak), bogate w związki polifenolowe, procyjanidyny oraz substancje biologicznie czynne, takie jak kurkuma. Dieta kota zazwyczaj jest w nie uboga, a ponieważ wykazują silne właściwości przeciwutleniające, są szczególnie cenne w ochronie tkanki tłuszczowej przed postępującymi zmianami zapalnymi. Dzięki tym dodatkom tkanka tłuszczowa hamuje produkcję prozapalnych białek cytokin i obserwowane są zmniejszone stężenia metabolitów we krwi i innych tkankach. Zahamowanie procesów zapalnych wydaje się obecnie główną strategią żywieniową, niwelującą niekorzystne oddziaływanie metabolicznie aktywnej tkanki tłuszczowej na cały organizm.
Ważną rolę w diecie kotów, u których redukowana jest masa ciała, pełni prawidłowo funkcjonujący mikrobiom przewodu pokarmowego. Z jednej strony zapewnia prawidłową pracę procesów trawienia, perystaltykę jelit oraz procesy wchłaniania składników pokarmowych, a z drugiej strony dostarcza cennych postbiotyków, których oddziaływanie na cały organizm jest bardzo silne. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), będące głównymi metabolitami mikrobioty, wpływają stymulująco na pracę wątroby, poprawiają filtrację kłębuszkową w nerkach oraz zwiększają wydolność metaboliczną organizmu kota. Składnikami, których rolą jest właśnie stymulowanie mikrobioty przewodu pokarmowego, są mannanooligosacharydy, β-glukany oraz inulina z cykorii.
Karma suszona 4Vets Natural w swoim składzie zawiera dodatki substancji o działaniu chondroprotekcyjnym: glukozaminę, siarczan chondroityny oraz omułek nowozelandzki. Stosowanie ich w diecie czworonogów wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz poprawia komfort życia kotów, zarówno tych z już rozwiniętą chorobą zwyrodnieniową stawów, jak i tych z nadwagą oraz otyłością.
Suma wszystkich surowców wykorzystanych do produkcji karmy suszonej 4Vets Natural, dodatków funkcjonalnych oraz małoinwazyjna metoda produkcji pozwalają zachować wysoką smakowitość karmy, dzięki czemu jest ona chętnie pobierana i nie doprowadza do stanu niedożywienia kota.
nadwagą i otyłością
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2811 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Biegunki u cieląt
Streszczenie Biegunki u cieląt stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego i przyczyniają się do znacznych strat ekonomicznych. Celem pracy jest przedstawienie częstotliwości występowania problemu, analiza strat wynikających z choroby oraz pokazanie głównych czynników etiologicznych biegunek, ze wskazaniem na najbardziej charakterystyczne cechy, sposobów różnicowania i ich diagnozowania. Problem biegunek u cieląt ujęto także w kontekście […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Kliniczna odsłona zapaleń jelit u koni
Streszczenie Zapalenia jelit są coraz częściej diagnozowane u koni z objawami gorączki, kolki, biegunki czy też z postępującą utratą masy ciała. Stan zapalny może obejmować jeden konkretny odcinek jelita lub zarówno jelito cienkie, jak i grube. Stopień nasilenia choroby może wahać się od łagodnej, przez postać ciężką o ostrym przebiegu, aż po chorobę przewlekłą. Do […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
W artykule wskazano różne przypadki związane z eutanazją zwierząt, w tym dokonywaną na terenach leśnych gmin w oparciu o orzecznictwo sądowe administracyjne, a także Kodeks Etyki Lekarza Weterynarii oraz przepisy ustawowe dotyczące zakładów leczniczych dla zwierząt. Sprawdź, kiedy eliminacja zwierząt może być dokonywana po pisemnym potwierdzeniu przez lekarza, a kiedy nie wymaga się takiego potwierdzenia. […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]