Jakość życia i inne czynniki wpływające na decyzję o eutanazji zwierzęcia
Inne czynniki, poza bólem i cierpieniem, które należy uwzględnić przy podejmowaniu decyzji dotyczącej terminacji życia zwierzęcia, to:
- śmiertelna choroba,
- choroba pogarszająca jakość życia zwierzęcia i będąca źródłem jego cierpienia,
- zaawansowany wiek,
- problemy behawioralne wynikające z choroby, które mogą być zagrożeniem dla otoczenia,
- zależność od opieki właściciela i możliwości zapewnienia przez niego wymaganej opieki,
- wspomagane odżywianie,
- upośledzona mobilność.
W dokonaniu obiektywnej oceny jakości życia pomocne są specjalne skale, np. skala HHHHHMM, której nazwa pochodzi od angielskich nazw składowych oceny. Została stworzona przez Alice Villalobos – lekarza weterynarii, pionierkę na polu leczenia raka u zwierząt, członka Veterinary Cancer Society (światowa organizacja zrzeszająca onkologów weterynaryjnych).

David A. Karnofsky w czasie pracy w nowojorskim szpitalu onkologicznym stworzył w 1948 roku skalę oceny jakości życia pacjentów chorych na raka płuc. Skala Karnofsky’ego była stosowana w medycynie do określania stanu ogólnego i jakości życia pacjentów z chorobą nowotworową kwalifikowanych do chemioterapii bądź radioterapii. W 1991 roku zaczęto ją także stosować do oceny jakości życia pacjentów chorych na AIDS, a po modyfikacji – do oceny jakości życia kotów, na których testowano leki przeciwwirusowe.
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii