Kot wegetarianin – czy jest to możliwe?
Koty są idealnym towarzyszem dla współczesnego człowieka. Większość z nich nie wychodzi na zewnątrz, nie domaga się spacerów, mogą pozostawać dłużej same w domu (w porównaniu do psów), a i pielęgnacja sierści dotyczy głównie kotów długowłosych.
W Polsce w co trzecim mieszkaniu znajduje się kot, a ich liczba stale rośnie ze względu na małe wymagania życiowe oraz brak problemów w utrzymaniu. Być może ze względu na te bliskie relacje wydawać by się mogło, że ten mały drapieżnik już dawno odszedł od swoich naturalnych przyzwyczajeń pokarmowych i w kwestiach żywieniowych jest podobny do człowieka. Jednak nie ma nic bardziej mylnego w takim pojmowaniu zwyczajów żywieniowych kota. Należy bezwzględnie pamiętać i rozumieć, że jego potrzeby są całkowicie inne niż zwyczaje pokarmowe człowieka. Kot, jako zwierzę obligatoryjnie mięsożerne, wykazuje odmienne zapotrzebowanie pokarmowe niż pies czy też człowiek.
Specyfika zapotrzebowania pokarmowego kota domowego to:
- wysokie zapotrzebowanie na białko,
- wrażliwość na niedobór argininy,
- zapotrzebowanie na taurynę,
- zapotrzebowanie na kwas arachidonowy,
- specyficzny metabolizm glukozy,
- zapotrzebowanie na witaminę A w formie retinolu,
- niezdolność do przetwarzania tryptofanu w niacynę,
- wysokie zapotrzebowanie na pirydoksyny w diecie,
- wysokie zapotrzebowanie na witaminę B12.
Zapotrzebowanie na białko i poszczególne aminokwasy
Białko, jedno z 5 składników pokarmowych, jest niezmiernie ważne w diecie kotów. To dzięki niemu koty mogą się zdrowo rozwijać. Według norm NRC (1986) poziom białka w diecie winien się kształtować na poziomie 240 g/kg s.m. dla kotów dorosłych.
Koty swoją specyfikę w dziedzinie trawienia białka wykazują w niezdolności do przystosowania się do jego małej ilości. Ich enzymy wątrobowe biorące udział w metabolizmie aminokwasów wydzielane są na stałym, wysokim poziomie, niezależnie od podaży białka w pożywieniu. Inaczej sprawy się mają u wszystkożerców czy roślinożerców, u których ilość wytwarzanych enzymów jest dostosowana do ilości białka w diecie (1).
Schaeffer i współpracownicy (2) udowodnili wysoką aktywność enzymów takich jak dehydrogenaza glutaminianowa i aminotransferaza alaninowa. Dehydrogenaza glutaminianowa jest niezbędna w przemianach kwasu glutaminowego, m.in. przy jego syntezie z udziałem zredukowanego NADP. Aminotransferaza alaninowa katalizuje powstanie pirogronianu z alaniny – głównego substratu cyklu Krebsa. Dzięki temu białko (a dokładniej zawarta w nim alanina) może w dużej mierze służyć jako substrat energetyczny organizmu.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2811 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Biegunki u cieląt
Streszczenie Biegunki u cieląt stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego i przyczyniają się do znacznych strat ekonomicznych. Celem pracy jest przedstawienie częstotliwości występowania problemu, analiza strat wynikających z choroby oraz pokazanie głównych czynników etiologicznych biegunek, ze wskazaniem na najbardziej charakterystyczne cechy, sposobów różnicowania i ich diagnozowania. Problem biegunek u cieląt ujęto także w kontekście […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Kliniczna odsłona zapaleń jelit u koni
Streszczenie Zapalenia jelit są coraz częściej diagnozowane u koni z objawami gorączki, kolki, biegunki czy też z postępującą utratą masy ciała. Stan zapalny może obejmować jeden konkretny odcinek jelita lub zarówno jelito cienkie, jak i grube. Stopień nasilenia choroby może wahać się od łagodnej, przez postać ciężką o ostrym przebiegu, aż po chorobę przewlekłą. Do […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
W artykule wskazano różne przypadki związane z eutanazją zwierząt, w tym dokonywaną na terenach leśnych gmin w oparciu o orzecznictwo sądowe administracyjne, a także Kodeks Etyki Lekarza Weterynarii oraz przepisy ustawowe dotyczące zakładów leczniczych dla zwierząt. Sprawdź, kiedy eliminacja zwierząt może być dokonywana po pisemnym potwierdzeniu przez lekarza, a kiedy nie wymaga się takiego potwierdzenia. […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]