Możliwości zastosowania składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii IBD u psów
Wpływ składników diety na hamowanie procesu zapalnego
Stan zapalny jest normalną, fizjologiczną odpowiedzią gospodarza na wtargnięcie patogenu do organizmu lub na uszkodzenie tkanek. Objawami klinicznymi są:
- obrzęk,
- ból,
- rumień,
- gorączka.
Odpowiedź zapalna ma na celu zneutralizowanie infekcji, naprawę uszkodzeń oraz przyspieszenie gojenia się ran. Najdokładniej poznana jest odpowiedź organizmu na infekcje mikrobiologiczne, szczególnie bakteryjne, gdzie patogeny wykrywane są przez receptory wrodzonego układu odpornościowego. Receptory te znane są jako receptory Toll-podobne (ang. Toll-like receptors – TLR), a ich ekspresja zachodzi na powierzchni takich komórek jak:
- tkankowe makrofagi,
- komórki tuczne,
- komórki dendrytyczne.
Rozpoznanie czynników infekcyjnych przez te komórki indukuje wydzielanie mediatorów zapalnych. Początek stanu zapalnego charakteryzuje się uwalnianiem prozapalnych mediatorów, takich jak:
- czynnik martwicy nowotworu (TNF-α),
- IL-1,
- cząsteczki adhezyjne,
- czynniki naczynioaktywne.
Wczesne uwalnianie cytokin prozapalnych przez aktywowane makrofagi odgrywa zasadniczą rolę w uruchamianiu miejscowej odpowiedzi zapalnej. Czynnikami, które odgrywają hamującą rolę na powstawanie oraz na wygaszanie stanu zapalnego, są wybrane składniki odżywcze oraz substancje biologicznie czynne. Wywierają one istotny wpływ na modulowanie procesu zapalnego będącego wynikiem aktywacji szeregu komórek układu odpornościowego związanego z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim:
- bakterie kwasu mlekowego o właściwościach probiotycznych i ich metabolity,
- składniki włókna pokarmowego, w tym: prebiotyki, beta-glukan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- polifenole oraz karotenoidy.
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii