Profilaktyka żywieniowa jako czynnik poprawiający status zdrowotny świń – cz. II
Streszczenie
Żywienie jest ważnym czynnikiem modyfikującym reakcje immunologiczne. W intensywnej produkcji zwierzęcej są stosowane mieszanki charakteryzujące się wysokim poziomem energii. Skoncentrowanym źródłem energii jest tłuszcz. Rodzaj zastosowanego dodatku oraz jakość tłuszczu decydują nie tylko o wynikach produkcyjnych, ale również mogą mieć wpływ na odporność.
Słowa kluczowe
świnie, odporność, energia, tłuszcz
Abstract
Nutrition is an important factor modifying immune responses. High energy diets are used in intensive animal production. Fat is a concentrated source of energy. The type and quality of fat not only determine production results, but can also affect immunity.
Keywords
pigs, immunity, energy, fat
z wykupionym dostępem subskrypcji PREMIUM.
i sprawdź jakie jeszcze korzyści daje Ci ta subskrypcja!
Skontaktuj się z Działem Obsługi Klienta, by cieszyć się korzyściami PREMIUM!
tel. +48 32 788 51 28, e-mail dok@elamed.pl
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii