Merchandising, czyli cichy sprzedawca w zakładzie leczniczym dla zwierząt
Merchandising wizualny
Bodźce płynące z wnętrza ZLZ są odbierane i podświadomie przetwarzane przez właścicieli zwierząt. Reakcja na bodziec wywołuje pozytywne lub negatywne odczucia. Reagujemy na kolory, zapachy, dźwięki i temperaturę. Merchandising wizualny jest to ogół działań związanych z wywołaniem wzrokowych emocji i wrażeń u klientów ZLZ. Stanowi on podstawowy i bardzo ważny element oddziaływania na naszych klientów, gdyż najwięcej informacji odbieramy za pomocą zmysłu wzroku.
Na merchandising wizualny składają się: otoczenie zewnętrzne ZLZ (elewacja, oświetlenie, witryna, szyld, miejsca postojowe), wewnętrzny wystrój ZLZ (aranżacja przestrzeni, meble, materiały, kolorystyka ścian, oświetlenie itp.), sposób ekspozycji produktów (sklep, półka, układ towarów na półce, dostęp do materiałów informacyjnych, możliwość „dotknięcia” produktu itp.). Funkcjonalny i estetyczny ZLZ przyciąga uwagę właścicieli zwierząt i stanowi element przewagi konkurencyjnej.
Właściwe wykorzystanie przestrzeni poczekalni, odpowiednie wyznaczenie ciągów komunikacyjnych, rozmieszczenie regałów ekspozycyjnych jest podstawą poprawnego zagospodarowania przestrzeni ZLZ. Zagospodarowanie przestrzeni w ZLZ odbywa się na płaszczyźnie poziomej (powierzchnia przeznaczona na ekspozycję, strefa sprzedaży) i płaszczyźnie pionowej (odpowiednie umieszczenie produktów na regałach).
Właściwe produkty
Podstawową rolę przy stosowaniu zasad merchandisingu odgrywa prawidłowy dobór oferowanego asortymentu. Zarządzanie merchandisingowe powinniśmy zacząć od wyboru grup asortymentowych, które będziemy chcieli eksponować i promować. Podstawową regułą, którą kierują się obiekty handlowe we wszystkich branżach, jest odzwierciedlenie udziałów rynkowych danych grup produktowych w ekspozycji (2). Oznacza to, że jeżeli np. kategoria produktów przeciwpchelnych stanowi ok. 10% naszej sprzedaży, to powinna ona zajmować tyle samo procent powierzchni na półce.
Jeżeli więc mamy do dyspozycji 10 półek ekspozycyjnych, to na kategorię przeciwpchelną powinniśmy przeznaczyć jedną półkę. Zgodnie z tą metodą konstruujemy kolejne kategorie, w zależności od ich udziałów w sprzedaży. Kwalifikację przeprowadzamy w oparciu o analizę potrzeb stałych klientów oraz dane historyczne sprzedaży (choć mogą być one obarczone błędami). Za błędne należy uznać eksponowanie znaczących ilości produktów i zajmowanie miejsca przez kategorie, które proporcjonalnie stanowią bardzo małą część obrotów.
Powinniśmy dokładnie przeanalizować profil wiekowy, ekonomiczny i socjologiczny naszych klientów, co umożliwi nam dostosowanie asortymentu oraz środków przekazu i oddziaływania. W przypadku produktów najlepiej rotujących zapas towarów powinien wystarczać na ok. tydzień. Jeżeli braki w towarze będą się powtarzać zbyt często, ZLZ może stracić klientów na rzecz konkurencji lub punktów alternatywnych (internet, sklep zoologiczny).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2811 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Biegunki u cieląt
Kryptosporydium Kryptosporydium jest to pierwotniak należący do grupy Coccidia. Znanych jest około 20 gatunków, ale najczęściej u cieląt izolowany jest Cryptosporydium parvum. Pierwotniak ten jest najczęstszą przyczyną występowania biegunek u cieląt, a jego prewalencja wynosi ponad 60% (4). Do zakażenia dochodzi w pierwszym tygodniu życia, objawy kliniczne występują w wieku 3-28 dni. Zakażenie ma miejsce […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Kliniczna odsłona zapaleń jelit u koni
Czynniki bakteryjne Clostridium difficile i C. perfringens są częstymi przyczynami zapaleń jelit u źrebiąt i koni dorosłych. Najczęstszymi czynnikami wyzwalającymi chorobę są: stres, hospitalizacja i antybiotykoterapia. Choroba najczęściej ma charakter sporadyczny i obejmuje pojedyncze osobniki, ponieważ zapalenia są niezakaźne (konie chore nie zarażają pozostałych osobników) (8). Szczepy niewytwarzające toksyn uważane są za komensale i często […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc Prawna Szczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]