Wpływ żywienia na zachowanie psów i kotów
Koty
Koty są mięsożercami. Natura kota nakazuje mu zaczajać się i atakować ofiarę z zasadzki, chwytając ją pazurami, a następnie zabijać, używając do tego celu zębów.
Koty mają wyższe zapotrzebowanie na białko aniżeli psy. Koty jedzą małe posiłki, lecz często. Instynkt łowiecki nakazuje kotu atakować mysz nawet, gdy jest najedzony. Koty preferują pokarm w temperaturze ciała, czyli 38°C.
Tauryna
Organizm kota wymaga dostarczania argininy, której niedobór powoduje hiperamonemię. Występuje u nich sprzęganie kwasów żółciowych głównie z tauryną. Wchłanianie tłuszczów oraz trawienie wspomagane są grupą aminową tauryny, gdyż ułatwia ona powstawanie koniugatów z kwasami żółciowymi.
Jednym z surowych produktów spożywanych przez koty, w których występuje znaczna ilość tauryny, jest tuszka mysia (7000 mg/1000 g s.m. produktu). Innymi produktami o znacznie niższej zawartości są m.in.: tuńczyk z puszki (2500 mg/1000 g s.m. produktu), jagnięcina (1600 mg/1000 g s.m. produktu), drób (1100 mg/1000 g s.m. produktu).
Badania donoszą, że im wyższa jest zawartość tauryny w diecie ciężarnych kotek, tym większe są prawdopodobieństwo donoszenia ciąży oraz liczba odchowanych kociąt.
Wskazanie, jeżeli chodzi o ilość tauryny w mokrej karmie, to 2000-2500 mg/kg, zaś w karmie suchej – ponad 1000 mg/kg.
W przypadku niedoboru tak istotnego składnika jak tauryna doradza się jej stosowanie per os 250-500 mg dwa razy dziennie przez kilka tygodni oraz stosowanie produktów mięsnych o wysokiej jej zawartości.
Węglowodany
Koty trawią około 94% węglowodanów, lecz ich zapotrzebowanie jest pokrywane z glukoneogenezy. Cukry proste są wykorzystywane przez koty w dużym stopniu.
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii