Zachowania związane z przyjmowaniem pokarmu a dieta
Pierwsza grupa była karmiona w okresie ciąży na ok. 20-25 dni przed porodem, a druga – w okresie laktacji – 20 dni po porodzie. Następnie u 10-tygodniowych szczeniąt pochodzących od suk z obu grup wykonano test preferencji produktów z dodatkiem anyżu i bez dodatku. W obu grupach badanych szczeniąt wykazano preferencję produktów z dodatkiem anyżu, niemniej jednak statystycznie istotnie wyższą uzyskano w grupie szczeniąt pochodzących od suk, którym podawano anyż w okresie ciąży (7).
Pozwoliło to wysnuć wniosek, iż określone smaki preferowane przez samice w ciąży, a tym samym smaki pokarmów podawanych w tym okresie przez człowieka sukom, są zdecydowanie silniej przekazywane szczeniętom niż w okresie laktacji. Jednocześnie może to wskazywać na wyższą skuteczność przekazywania smaków poprzez transfer łożyskowy niż poprzez mleko.
Podobne doświadczenie przeprowadzono na kotach w ciąży, które początkowo przyzwyczajano do nietypowego pokarmu: gniecionych ziemniaków z bananami, po czym na kociętach przeprowadzono test preferencji z mięsem oraz ziemniakami i bananami. Większość kociąt wybrała nietypową dietę, którą otrzymywała kotka w ciąży, czyli ziemniaki z bananami (13). Pokuszono się również o ocenę wpływu preferencji smakowych kocura na postrzeganie smaków przez miot. Porównano preferencje smakowe 5 miotów kociąt, pochodzących od dwóch różnych kocurów (2). Okazało się, że miot z jednego gniazda posiada upodobania smakowe właściwe dla miotu, a nie dla kocurów (2). I jeżeli kocięta, niezależnie od miejsca przebywania, były karmione podobnie, wykazywały zbliżone preferencje żywieniowe.
Zastanawiająca jest również długość „pamięci smaków”; okazało się, że „smak” zakodowany w okresie prenatalnym był dobrze pamiętany przez 2-dniowe, 8-10-tygodniowe oraz 6-miesięczne kocięta (7). Bradshaw opisuje eskalację zmiany smaków u dorastających kociąt (2). Okazuje się bowiem, że choć u 4-miesięcznych kociąt, pochodzących z tego samego miotu, żywionych tak samo, ale wydanych do różnych domów i różnie karmionych, preferencja zgodności smaków była umiarkowana, to u 12-miesięcznych osobników była bardzo słaba (2).
Podsumowując, można zauważyć silny wpływ preferencji smakowych matki (głównie transfer łożyskowy) na preferencję smaków u kociąt oraz następujące modyfikacje smaków u dorastających kociąt wskutek aktywności człowieka (podawania zróżnicowanych smakowo produktów, wprowadzanych do jadłospisu zwierzęcia). Poddane pod rozwagę może być wykorzystanie powyższej „pamięci smaków” w terapii zaburzeń związanych np. z obniżonym łaknieniem lub całkowitą anoreksją, która stanowi poważny problem u kotów. Niejedzący kot, dodatkowo mający nadwagę, znajduje się w grupie ryzyka zwierząt zapadających na zespół stłuszczenia wątroby.
Wówczas stajemy przed paradoksem, kiedy otyłego kota traktujemy jak zwierzę w intensywnej terapii i stosujemy u niego dietę realimentacyjną. Niemniej jednak podłożem anoreksji u zwierząt jest najczęściej choroba o charakterze przewlekłym, często wyniszczającym (przewlekła niewydolność nerek, choroba nowotworowa, dysfunkcja wątroby), przebiegająca z objawami intensywnych wymiotów i biegunki (choroby przewodu pokarmowego i trzustki) (3). Równie silnym bodźcem wyzwalającym jest stres w każdej postaci (zmiana miejsca zamieszkania, zmiana liczby domowników, transport itp.) (3).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2811 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Biegunki u cieląt
Rotawirusy Wirusy te należą do rodziny Reoviridae, podgrupy Rotavirus, zawierają dwułańcuchowy RNA i dwuwarstwowy nagi kapsyd. Ze względu na właściwości antygenowe otoczki wyróżniono 7 serologicznych typów (A-F). Rotawirusy dzięki specyficznej budowie charakteryzują się dużą odpornością na czynniki środowiskowe, mają zdolność przetrwania w kale do 9 miesięcy. Wirusy są oporne na wysoką temperaturę, w temperaturze 60°C […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Kliniczna odsłona zapaleń jelit u koni
Diagnostyka zapalenia jelit u koni Diagnostyka zapaleń jelit opiera się na przeprowadzonym wywiadzie, badaniu klinicznym, badaniu rektalnym oraz wykonaniu badania ultrasonograficznego jamy brzusznej. Badania laboratoryjne krwi – w tym badanie morfologiczne, poziom białka całkowitego, stężenie albumin i SAA – będą przydatne do oceny nasilenia stanu zapalnego. Badanie kału może być kluczowym elementem diagnostyki laboratoryjnej. Zaleca […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc Prawna Szczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]