Zagrożenia płynące z prowadzenia ograniczonego żywienia surowcowego u psów i kotów
Dużym zagrożeniem dla kondycji i stopnia odżywienia zwierzęcia w okresach długich są codzienne nawyki właściciela, dotyczące sposobu karmienia i doboru pokarmów. Rzadko analizujemy dietę domową pod kątem jej braku równowagi, niejako zakładając, że jest na tyle zróżnicowana, aby bilansować zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze.
Tymczasem zdarza się, iż zwierzę długie okresy (całe lata) ma nieurozmaicaną dietę, opartą o 2-5 surowców. Wieloletnie praktyki tego typu prowadzą do poważnych niedoborów, a także zaburzeń zdrowotnych. Często taką politykę żywieniową prowadzi właściciel twierdzący, że posiłki przygotowane przez niego są bardziej zróżnicowane niż „monotonna” karma gotowa. Tymczasem nawet najprostszy produkt pełnoporcjowy tego typu jest zbilansowany w porcji i zawiera kilka wzajemnie się uzupełniających składników surowcowych, gwarantując większą różnorodność w homogennie wyglądającej dawce.
Skąd się bierze tendencja do monodiety
Na początku XXI wieku liczba zwierząt karmionych pełnoporcjowym jedzeniem w wielu krajach rozwiniętych stanowiła znakomitą większość. Od niedawna dzięki propagandzie internetowej można odnieść wrażenie, że coraz większe grupy interesują się mylnie definiowanym „powrotem do natury”, czyli – mniej lub bardziej sensownym – przygotowywaniem posiłków z osobiście zakupionych surowców. Niestety, rzeczywiste zbilansowanie takiego żywienia psa czy kota jest dość skomplikowane, dodatkowo zawsze winno być wsparte podawaniem odpowiednio dobranego suplementu diety. Właściciel, niejednokrotnie z powodu braku odpowiedniej wiedzy, często wprowadzony w błąd przez osoby niekompetentnie polecające taki sposób żywienia, decyduje się na takie karmienie, co niejednokrotnie może przyczynić się do zaburzeń we wzroście czy w utrzymaniu optymalnej kondycji ulubieńca. Często dochodzi – w sposób zamierzony czy niezamierzony – do skrajnego uproszczenia i zubożenia takiej diety surowcowej, co w okresach długich odbija się niekorzystnie na kondycji zwierzęcia.
Należy zadać sobie pytanie, czy dieta złożona z trzech pojedynczych źródeł składników pokarmowych, np. kurczaka (źródło białka), ryżu (źródło węglowodanów strawnych), marchwi (źródło włókna pokarmowego), jest odpowiednio reprezentatywna i może być stosowana u danego zwierzęcia przez całe życie. Nawet polecając tzw. dietę lekkostrawną domową (ww.), należy przestrzec właściciela, że jest to przepis krótkoterminowy, a dieta normalnego zdrowego zwierzęcia winna być znacznie bogatsza, zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Warto też podkreślić, że zmiany i urozmaicenia powinny być regularne, jednakże nie gwałtowne – gdyż prowadzą do niestrawności. Dlatego dieta tego typu dla psa czy kota powinna być przedyskutowana i ustalona z osobą dysponującą odpowiednią wiedzą i kompetencjami.
Ułatwianie sobie życia poprzez podawanie zwierzęciu tylko tego, „co lubi”, jest kolejną przyczyną prowadzącą do ograniczeń w diecie, prowadzi do niedoborów lub szkodliwego nadmiaru niektórych składników. Często właściciel tłumaczy to argumentem, że jego zwierzę wymusza dany pokarm, „bo tak patrzy”, albo twierdzi, że „nie chce ograniczać” swojego zwierzęcia, nie podając czegoś. Warto zwrócić uwagę, że właściciel ma zaburzoną świadomość proporcji zwierzęcia i przeważnie brak jakiejkolwiek wiedzy żywieniowej, przez co trudno mu zrozumieć, że np. jeden psi herbatnik i 2 plastry szynki pokrywają zapotrzebowanie energetyczne małego ratlerka. Niestety dieta taka prowadzona dzień w dzień może przyczynić się do niedoborów wielu witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu psa.
Podawanie wędlin w dużej ilości psom i kotom dostarcza do organizmu zbyt duże ilości sodu, azotanów i fosforanów, które obciążają serce i układ wydalniczy. Warto zwrócić uwagę, że to właściciel zwierzęcia, podsuwając mu niejednokrotnie przekąski o dużym zagęszczeniu kalorycznym i nieproporcjonalnej wielkości, ogranicza jego zdolność do pobrania odpowiedniej porcji zbilansowanego posiłku. 1/3 właścicieli deklarujących regularne kupowanie przekąsek przyznaje, że jest to główny produkt gotowy, który kupują. A przecież przekąska to tzw. karma uzupełniająca. Pojawia się pytanie, co w takiej sytuacji uzupełnia, gdy równowaga nie jest zapewniona przez podstawowy posiłek?
Autorka, powołując się na własne, ponad 10-letnie doświadczenie w poradnictwie dietetycznym, postanowiła opisać najczęściej występujące przypadki ograniczania zróżnicowania diety u psów i kotów, z jakimi zetknęła się w trakcie swojej praktyki. Niniejsze opracowanie pozwala na analizę potencjalnych zagrożeń związanych z długofalowym żywieniem tego typu i występującymi niedoborami na tle żywieniowym. Podsuwa też argumenty do przekonania właściciela o zmianie postępowania, gdyż niejednokrotnie „monodiety” są wynikiem zarówno wygodnictwa, jak i fałszywego przekonania, iż podaje się zwierzęciu to, co najlepsze.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2811 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Biegunki u cieląt
Streszczenie Biegunki u cieląt stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego i przyczyniają się do znacznych strat ekonomicznych. Celem pracy jest przedstawienie częstotliwości występowania problemu, analiza strat wynikających z choroby oraz pokazanie głównych czynników etiologicznych biegunek, ze wskazaniem na najbardziej charakterystyczne cechy, sposobów różnicowania i ich diagnozowania. Problem biegunek u cieląt ujęto także w kontekście […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Kliniczna odsłona zapaleń jelit u koni
Streszczenie Zapalenia jelit są coraz częściej diagnozowane u koni z objawami gorączki, kolki, biegunki czy też z postępującą utratą masy ciała. Stan zapalny może obejmować jeden konkretny odcinek jelita lub zarówno jelito cienkie, jak i grube. Stopień nasilenia choroby może wahać się od łagodnej, przez postać ciężką o ostrym przebiegu, aż po chorobę przewlekłą. Do […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
W artykule wskazano różne przypadki związane z eutanazją zwierząt, w tym dokonywaną na terenach leśnych gmin w oparciu o orzecznictwo sądowe administracyjne, a także Kodeks Etyki Lekarza Weterynarii oraz przepisy ustawowe dotyczące zakładów leczniczych dla zwierząt. Sprawdź, kiedy eliminacja zwierząt może być dokonywana po pisemnym potwierdzeniu przez lekarza, a kiedy nie wymaga się takiego potwierdzenia. […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]