Zalecenia dotyczące utrzymania właściwej higieny doju oraz dezynfekcji środowiska krów mlecznych
Streszczenie
Odpowiedni poziom higieny w hali udojowej w trakcie prowadzonego udoju oraz w środowisku przebywania krów jest jednym z kluczowych warunków, jakie powinny być spełnione, aby pozyskiwany surowiec – mleko – był jak najlepszej jakości. Często konieczne jest wprowadzenie odpowiednich procedur mających na celu poprawienie poziomu higieny, czy to na hali udojowej, czy też w środowisku, w którym przebywają krowy pomiędzy udojami. W hali udojowej będą to głównie procedury związane z dezynfekcją przed- i poudojową, w obiektach inwentarskich, w których przebywają krowy – dezynfekcja środowiska.
Słowa kluczowe
procedura udojowa, higiena doju, higiena środowiska, predipping, postdipping, dezynfekcja
Abstract
The appropriate level of hygiene in the milking parlor during milking and in the cows’ environment is one of the key conditions that should be met in order for the obtained raw material – milk – to be of the best quality. It is often necessary to implement appropriate procedures to improve the level of hygiene, either in the milking parlor or in an environment where cows are between milking. In the milking parlor, these will be mainly procedures related to pre- and post-milking disinfection, in livestock facilities where cows are housed – disinfection of the environment.
Keywords
milking procedure, milking hygiene, environmental hygiene, predipping, postdipping, disinfection
z wykupionym dostępem subskrypcji PREMIUM.
i sprawdź jakie jeszcze korzyści daje Ci ta subskrypcja!
Skontaktuj się z Działem Obsługi Klienta, by cieszyć się korzyściami PREMIUM!
tel. +48 32 788 51 28, e-mail dok@elamed.pl
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii