Preparaty wspomagające układ pokarmowy i mikroflorę jelitową - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Preparaty wspomagające układ pokarmowy i mikroflorę jelitową

Stymulacja funkcji trawiennych

Jedną z podstawowych funkcji przewodu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie składników pokarmowych. Jest to możliwe między innymi dzięki mechanicznemu naciskowi, jaki treść pokarmowa wywiera na ścianę przewodu pokarmowego i wywołanym w ten sposób ruchom perystaltycznym mięśni gładkich, które przesuwają treść pokarmową do dalszych odcinków. W budowaniu właściwości reologicznych masy kałowej istotną rolę odgrywają frakcje włókna pokarmowego.

Rozpuszczalne frakcje włókna pokarmowego, takie jak: β-glukany, śluzy, pektyny i gumy, wytwarzają lepki żel w okrężnicy i stanowią substrat dla bakterii, które metabolizują je z wytworzeniem gazów i produktów ubocznych, głównie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które utrzymują integralność okrężnicy i inicjują kaskadę szeregu korzystnych efektów. Te właściwości włókna pokarmowego pomagają w normalizacji reologii stolca poprzez zmiękczenie stolca twardego w przypadku zaparć i ujędrnienie luźnego lub wodnistego stolca w przypadku biegunki (1). Niezaprzeczalną zaletą frakcji włókna pokarmowego rozpuszczalnych w wodzie jest ich zdolność do selektywnego odżywiania mikroflory oraz stymulacji komórek układu odpornościowego zlokalizowanych zarówno między enterocytami, jak i w warstwie blaszki właściwej ściany przewodu pokarmowego. Wśród tych frakcji należy wskazać β-glukany oraz oligosacharydy. β-glukany znajdują się m.in. w warstwach subaleuronowych i bielmie nasion zbóż, takich jak pszenica, owies i jęczmień.

Mechanizm działania β-glukanów można ogólnie podzielić na dwa główne obszary, a mianowicie na:

efekty metaboliczne obejmujące zdolność obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi i regulację stężenia glukozy we krwi, co może przynieść korzyści osobnikom z rozwiniętą cukrzycą,

efekty immunomodulacyjne. Cechy molekularne i strukturalne będą determinować efekty funkcjonalne.

Wpływ składników pokarmowych na mikrobiotę przewodu pokarmowego

Mikrobiota zasiedla...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy