Żywienie w chorobach nerek i układu moczowego
Streszczenie
Nerki to niezwykle ważny narząd, który pomaga regulować metabolizm i równowagę hormonalną organizmu. Wraz z postępem choroby nerek pod wpływem gromadzących się tzw. toksyn mocznicowych często dochodzi do utraty apetytu. Złe samopoczucie oraz niechęć do przyjmowania pokarmów nasila się często na skutek nieświadomie popełnianych błędów dietetycznych. Najlepszym tego przykładem jest spożywanie dużej ilości białka – bardzo popularnego składnika diety, szczególnie w naszej kulturze kulinarnej. Niestety, szkodliwe toksyny mocznicowe to głównie produkty przemian białek. Umiejętne ograniczenie zawartości tego składnika oraz właściwa modyfikacja codziennej diety mogą przynieść pacjentowi wymierne korzyści.
Słowa kluczowe
nerki, błędy dietetyczne, białko, dieta nerkowa
Abstract
The kidneys are an extremely important organ that helps regulate the body’s metabolism and hormonal balance. As kidney disease progresses due to accumulating so-called uremic toxins, loss of appetite is common. Malaise and reluctance to eat are often intensified as a result of unknowingly committed dietary mistakes. The best example of this is eating a lot of protein – a very popular component of the diet, especially in our culinary culture. Unfortunately, harmful uremic toxins are mainly products of protein metabolism. Skilful limitation of the content of this ingredient and the proper modification of the daily diet can bring tangible benefits to the patient.
Keywords
kidneys, dietary mistakes, protein, kidney diet
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii