Użycie antybiotyków w hodowli bydła. Dlaczego używamy antybiotyków w hodowli bydła? - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Użycie antybiotyków w hodowli bydła. Dlaczego używamy antybiotyków w hodowli bydła?

Choroby zakaźne mają negatywny wpływ na wynik ekonomiczny produkcji zwierzęcej. W przypadku bydła istnieje wiele chorób bakteryjnych i wirusowych, które mogą mieć niekorzystne oddziaływanie na produkcyjność zwierząt.

W codziennej praktyce bardzo powszechne jest tworzenie programów profilaktycznych mających na celu zapobieganie negatywnym skutkom chorób zakaźnych. Celem takich programów jest poprawa wyniku ekonomicznego poprzez wdrożenie odpowiednich metod zarządzania.

Jest wiele powodów, dla których używamy antybiotyków w hodowli bydła: zdrowie i dobrostan zwierząt, ekonomia produkcji, zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób. 

Zdrowie i dobrostan zwierząt

Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce i Europie obowiązkiem właściciela jest zapewnienie odpowiedniej opieki chorym zwierzętom. W przypadku gdy powodem zachorowania jest zakażenie bakteryjne, właściwa opieka może oznaczać zastosowanie środków przeciwbakteryjnych. Na szczęście mamy wiele zarejestrowanych antybiotyków przeznaczonych do leczenia bydła.

„Każde chore lub ranne zwierzę musi być bezzwłocznie leczone” (Dyrektywa Rady 98/58/WE).

Wiele cech fizjologicznych bydła oraz charakterystyka hodowli sprawiają, że populacje bydła są podatne na wiele chorób, w szczególności chorób układu oddechowego. Jest to wyjaśnione bardziej szczegółowo na grafice na str. 55.

Jakość tuszy i mięsa

Z punktu widzenia ochrony konsumenta należy również wziąć pod uwagę pewne ważne aspekty jakości tusz i mięsa. Duże ilości mięsa mogą zostać zmarnowane w trakcie rozbioru lub tusze mogą zostać uznane w całości za niezdatne do spożycia – z powodu obecności ropni, posocznicy, stanów zapalnych lub innych zmian chorobowych zaobserwowanych na poziomie tuszy. Mięso może stać się niezdatne do spożycia przez ludzi z tych właśnie powodów, a powszechność występowania tych problemów można ograniczyć poprzez odpowiednie stosowanie antybiotyków.

Ekonomia

Rolnictwo to biznes, produkcja żywności musi być opła...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
z wykupionym dostępem subskrypcji PREMIUM.
Dołącz do subskrybentów PREMIUM
i sprawdź jakie jeszcze korzyści daje Ci ta subskrypcja!
lub
Masz aktywną subskrypcję STANDARD?
Skontaktuj się z Działem Obsługi Klienta, by cieszyć się korzyściami PREMIUM!
tel. +48 32 788 51 28, e-mail dok@elamed.pl
Poznaj nasze serwisy