Program kontroli mastitis wg Stopmastitis.pl
Wprowadzenie 5-punktowego planu skupiającego się głównie na higienie oraz leczeniu skutkowało poprawą kluczowych parametrów zdrowotności wymienia, czyli liczby zapaleń klinicznych oraz liczby komórek somatycznych (dane z Anglii).
O ile 5-punktowy plan sprawdzał się doskonale w przypadku bakterii zakaźnych, o tyle jego skuteczność zaczęła spadać w momencie pojawienia się nowych wyzwań. W myśl idei „natura nie znosi próżni” rolę gronkowca czy paciorkowca przejęły bakterie środowiskowe, które z racji źródła pochodzenia oraz innych wzorców zakażeń szybko zaburzyły osiągniętą z takim trudem równowagę. Po raz kolejny zwierzęta i człowiek zaczęli przegrywać tę odwieczną walkę.
Dzięki nowej wiedzy, doświadczeniu oraz zwiększającej się presji na wyniki ekonomiczne produkcji mleka NMC w 2010 r. po raz kolejny zaproponowało rozszerzony i doprecyzowany plan 10-punktowy. Skupia się on głównie na:
- higienie środowiska,
- rozszerzonej diagnostyce,
- analizie danych oraz wyników leczenia.
Kolejną modyfikcję planu 5-punktowego zaproponował w 2018 r. T. Hemling. Jego 7-punktowy plan pomaga nam się skupić na 2 dodatkowych obszarach istotnych z punktu widzenia nowoczesnej hodowli i produkcji mleka: higienie przedudojowej, mającej duże znaczenie w walce z bakteriami środowiskowymi, oraz żywieniu i szczepieniom przeciwko mastitis.
Bądźmy wobec siebie szczerzy. Sam program kontroli mastitis czy sama chęć jego wdrożenia jeszcze nie gwarantują sukcesu. O końcowym wyniku zawsze decydują jego praktyczne zastosowanie (wdrożenie), konsekwencja działania oraz ocena jego wyników. Każdy (5-, 10-, 7-punktowy plan) z zaproponowanych do tej pory programów jest dobrym i skutecznym narzędziem, ale można poczuć pewny niedosyt wynikający z braku właściwego ustrukturyzowania czy umiejscowienia kolejnych kroków w całym cyklu produkcji mleka w gospodarstwie. Dlatego też po wielu rozmowach osób związanych z branżą mleczarską w Polsce pojawił się pomysł na przedstawienie tych samych sprawdzonych już rozwiązań w trochę inny, bardziej zwizualizowany i ułatwiający jego implementację sposób.
Dotychczasowe programy kontroli mastitis były przedstawione w postaci następujących po sobie punktów. Niestety nie zawierały one informacji, w którym momencie życia lub okresie laktacji krowy należałoby je wprowadzić. Dla przykładu: dzięki badaniom Andrew Bradleya wiemy, że ponad 60% mastitis w pierwszych 3 miesiącach po wycieleniu ma swój początek w okresie zasuszenia. Wiedzą to lekarze weterynarii, niestety wiedza ta nie jest szeroko dostępna dla większości hodowców, którzy, odczytując dosłownie dotychczasowe programy jakości mleka, wprowadzają zmiany często nie w tym okresie, w którym przyniosłyby wymierne korzyści, i w powyższym przykładzie błędnie zmieniają zarządzanie legowiskami w okresie laktacji zamiast w okresie zasuszenia.
Autorski program kontroli mastitis wg Polskiego Stowarzyszenia ds. Mastitis przedstawia punkty wpływające na jakość mleka umieszczone na grafice obejmującej 5 okresów hodowlanych:
- odchów jałowizny,
- okres przedwycieleniowy (od 3 tygodni przed wycieleniem do momentu wycielenia),
- okres powycieleniowy (od wycielenia do 7. dnia po wycieleniu),
- okres laktacji (od 7. dnia do momentu zasuszenia),
- okres właściwego zasuszenia (od momentu zasuszenia do 3 tygodni przed wycieleniem).
Doświadczenie zdobyte w wielu krajach zajmujących się profesjonalną oraz nowoczesną hodowlą bydła oraz produkcją mleka pozwala na przyjęcie założenia, że to właśnie bakterie środowiskowe są i będą naszym głównym przeciwnikiem w walce o jak najlepszą jakość mleka, stąd nasza propozycja w dużej mierze skupiająca się na prewencji patogenów środowiskowych.
Galeria
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii