STOP mastitom! Higiena przedudojowa - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

STOP mastitom! Higiena przedudojowa

Prawidłowe przygotowanie wymienia przed dojem ma na celu pobudzenie krowy do wyprodukowania odpowiedniej ilości oksytocyny w wyniku stymulacji strzyków. Udowodniono, że występowanie zapalenia wymienia jest silnie skorelowane z liczbą chorobotwórczych bakterii na końcówce strzyka w momencie doju, dlatego higiena przedudojowa ma również na celu zminimalizowanie ryzyka mastitis poprzez zmniejszenie presji bakterii środowiskowych na ścianach oraz końcówce strzyka. 

Z praktycznego punktu widzenia proces ten możemy podzielić na 4 etapy:

przedzdajanie,czyszczenie i dezynfekcja,osuszenie,założenie kubków udojowych. 

Przedzdajanie polega na delikatnym, lecz zdecydowanym usunięciu kilku strumieni mleka z każdego strzyka: 

ma istotny wpływ na jakość mleka zbiorczego z uwagi na to, że w pierwszych strugach mleka znajduje się znacząca ilość bakterii oraz komórek somatycznych,jest podstawową metodą na rozpoznanie łagodnych i umiarkowanych form mastitis, gdzie nie obserwuje się jeszcze zmian w obrębie budowy gruczołu mlekowego,prawidłowo wykonane wystarczająco pobudza krowę do produkcji oksytocyny w przysadce.

W oborach uwięziowych powinno się kategorycznie przedzdajać mleko do specjalnych kubków, aby uniknąć zanieczyszczenia legowisk patogenami pochodzącymi z zakażonych ćwiartek. Natomiast podczas dojenia na hali udojowej dopuszcza się przedzdajanie na posadzkę, należy zwrócić uwagę na to, aby uniknąć rozpryskiwania mleka z powrotem na wymię. Członkowie skupieni w Polskim Stowarzyszeniu ds. Mastitis rekomendują jednak, aby i podczas dojenia na hali udojowej nie przedzdajać na posadzkę z uwagi na to, że takie potencjalnie skażone chorobotwórczymi patogenami mleko może pozostać na racicach. Można zaobserwować, że u części krów, które odpoczywają w legowiskach, strzyki oparte są o racice. Stąd istnieje możliwość zakażenia wymienia. 

Nigdy nie należy przedzdajać mleka na dłonie ze względu na zwiększenie ryzyka rozprzestrzeniania się bakterii d...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy