Ektopasożyty bydła i trzody chlewnej
Kategorie much
Z uwagi na specyfikę rozwoju oraz występowanie, rodzinę tę klasyfikujemy w dwóch kategoriach: jako muchy domowe i pomieszczeń gospodarskich oraz muchy pastwiskowe. Pierwsze uzależnione są w swym rozwoju osobniczym od obecności substancji organicznej (obornik, gnojówka, kompost) i występują w obrębie i wokół zabudowań (9). Najbardziej pospolite w naszej strefie klimatycznej to Musca domestica i Stomoxys calcitrans. Muchy pastwiskowe z kolei składają jaja w świeżo wydalonym kale, który warunkuje rozwój larwalny. Muchy te przebywają cały czas na zwierzętach i osiągają znaczne zagęszczenie populacji na pastwiskach [np. Haematobia (Lyperosia) irritans, Musca autumnalis].
Oddziaływanie patogenne much należy rozpatrywać w dwóch aspektach. W przypadku rodziny Muscidae największe znaczenie kliniczne mają formy dojrzałe płciowo – imago. Muchy działają drażniąco na skórę i błony śluzowe, przenoszą wiele patogenów bakteryjnych i wirusowych, co szczególnie nasila się u gatunków krwiopijnych. Larwy, które rozwijają się w kale, tylko wyjątkowo mogą rozwijać się w ranach i błonach śluzowych stając się przyczyną muszyc (myiasis). Odmiennie w przypadku rodzin Calliphoridae i Sarcophagidae – larwy rozwijają się obligatoryjnie na błonach śluzowych, w ranach lub w uszkodzonej skórze. Są bezwzględnie przyczyną muszyc, powodując głębokie uszkodzenia tkanek.
Muchy domowe i pomieszczeń gospodarskich
Najczęstszym gatunkiem wśród tej kategorii jest Musca domestica – mucha domowa (mucha tyfusowa). Posiada ona aparat gębowy liżąco-ssący. Jej rozwój uzależniony jest od temperatury (12-35°C) i wilgotności. W warunkach optymalnych trwa poniżej 1 tygodnia, w mniej sprzyjających wydłuża się do 4 tygodni. Imago są aktywne w temperaturze powyżej 14°C, przeżywają 1-2 miesiące, składając w tym czasie 500-2000 jaj. W ciągu roku rozwija się 6-9 generacji much. Formą zimującą są z reguły larwy, a imago tylko wyjątkowo może przezimować w stanie anabiozy (w zamkniętych pomieszczeniach). Muchy mogą latać w promieniu kilku kilometrów od miejsca wylęgu. Zwabia je zapach gnijącego mięsa i innych rozkładających się substancji pokarmowych. Dostanie się larw muchy domowej do ran, a także otworów naturalnych ciała, prowadzi do fakultatywnej muszycy (myiasis).
Z epidemiologicznego punktu widzenia mucha jest przenosicielem mechanicznym wielu czynników chorobotwórczych. Przenosi zarazki duru brzusznego, durów rzekomych, czerwonki bakteryjnej i pełzakowej, gruźlicy, cholery oraz cysty pierwotniaków i jaja niektórych nicieni. Równie często wśród much oborowych stwierdzana jest także Stomoxys calcitrans – bolimuszka (mucha stajenna). Od innych much odróżniają ją stercząca do przodu kłujka (proboscis) oraz kłująco-ssący aparat gębowy. Rozwój dłuższy niż u innych gatunków, trwa od 3-7 tygodni, z przepoczwarzeniem w temperaturze powyżej 27°C (z tego powodu liczniej występuje jesienią). Imago żyje 2-10 tygodni. Samica składa w tym czasie do 800 jaj i żywi się krwią koni, bydła i innych zwierząt oraz człowieka, atakując przeważnie na wolnym powietrzu.
Bolimuszki w większej liczebności stają się bardzo dokuczliwe, powodując bolesne ukłucia (stąd jej nazwa), a najchętniej pasożytują na obwodowych odcinkach kończyn – pęcinach, nadpęciu, podramieniu, łopatkach i brzuchu. Z tych miejsc nie mogą zostać spędzone przez oganiające się ogonem i głową zwierzęta.
Muchy pastwiskowe
W tej grupie najbardziej znana jest Haematobia (Lyperosia) irritans – ang. horn fly („mucha rogów”). Mała (3-4 mm długości), krwiopijna mucha podobna do bolimuszki. Lokalizuje się na grzbiecie, łopatkach i bokach zwierząt, ssąc krew 20-40 razy w ciągu doby. Przebywa cały czas na żywicielu, z przerwami na złożenie jaj w świeżo wydalonym kale. Jaja składa w skupiskach po 20-30 sztuk. Na jednym zwierzęciu może się lokalizować jednocześnie od 200-500 much. Całkowity rozwój w optymalnych warunkach trwa 3 tygodnie, a w ciągu roku rozwija się do 4 generacji. Zimuje w formie poczwarki w ziemi lub kale. Kiedy temperatura otoczenia spada poniżej 20°C, owady gromadzą się u podstawy rogów, stąd pochodzi angielska nazwa muchy. Masowe inwazje wpływają bezpośrednio na stan skóry – występują wybroczyny, obrzęk, bolesność oraz utrata krwi (również obniżenie mleczności, nawet do 15%). Muchy te mogą być wektorami wielu chorób wirusowych i bakteryjnych.
Do much pastwiskowych należy także Musca autumnalis – mucha oczna, twarzowa (ang. face fly). Jest podobna do muchy domowej, długości 5-8 mm z żółto-szarymi skrzydłami. Aparat gębowy liżąco-ssący. Żywi się proteinami błon śluzowych oraz kropelkami krwi pozostałymi po innych owadach. Lokalizuje się w okolicy nosa, oczu i jamy gębowej. Jednorazowo stwierdzano inwazje do 900 much na zwierzęciu. Aktywne są w temperaturze powyżej 11°C. Jaja składane są do świeżego kału, gdzie następuje rozwój larw. Przepoczwarzenie ma miejsce w glebie. Całkowity rozwój w optymalnych warunkach wynosi jedynie 10 dni. Jest żywicielem pośrednim dla nicieni Thelazia spp. i Parafilaria spp. oraz wektorem wielu chorób bakteryjnych i wirusowych.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2811 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Biegunki u cieląt
Kryptosporydium Kryptosporydium jest to pierwotniak należący do grupy Coccidia. Znanych jest około 20 gatunków, ale najczęściej u cieląt izolowany jest Cryptosporydium parvum. Pierwotniak ten jest najczęstszą przyczyną występowania biegunek u cieląt, a jego prewalencja wynosi ponad 60% (4). Do zakażenia dochodzi w pierwszym tygodniu życia, objawy kliniczne występują w wieku 3-28 dni. Zakażenie ma miejsce […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Kliniczna odsłona zapaleń jelit u koni
Czynniki bakteryjne Clostridium difficile i C. perfringens są częstymi przyczynami zapaleń jelit u źrebiąt i koni dorosłych. Najczęstszymi czynnikami wyzwalającymi chorobę są: stres, hospitalizacja i antybiotykoterapia. Choroba najczęściej ma charakter sporadyczny i obejmuje pojedyncze osobniki, ponieważ zapalenia są niezakaźne (konie chore nie zarażają pozostałych osobników) (8). Szczepy niewytwarzające toksyn uważane są za komensale i często […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc Prawna Szczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]