Mycoplasma hyopneumoniae Cz. II − epidemiologia - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Mycoplasma hyopneumoniae Cz. II − epidemiologia

Streszczenie

Mycoplasma hyopneumoniae występuje na całym świecie w intensywnej hodowli trzody chlewnej i powoduje zaburzenia w obrębie układu oddechowego spowodowane stanem zapalnym. Rozpoznawanie zakażenia Mycoplasma hyopneumoniae może opierać się na różnych podejściach: objawach klinicznych u chorujących zwierząt, obecności zmian w płucach (zarówno makroskopowych, jak i mikroskopowych), wykryciu odpowiedzi gospodarza w badaniach serologicznych (zarówno w surowicy, jak i płynie ustnym) oraz wykryciu samego zarazka (posiew lub techniki detekcji molekularnej – IF, ISH, PCR).

Słowa kluczowe

Mycoplasma hyopneumoniae, zapalenie płuc, trzoda chlewna

Abstract

Mycoplasma hyopneumoniae found worldwide in intensive pig farming evokes respiratory symptoms due to the inflammation. Diagnosis may include clinical symptoms, pulmonary changes (both micro- and macroscopic), use of serologic tests in the serum or/and in the oral fluid and detection of the pathogen (culture or molecular detection methods: IF, ISH, PCR).

Keywords

Mycoplasma hypopneumoniae, pneumonia, pigs

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy