Ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej – wyzwanie dla lekarzy weterynarii i producentów świń - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej – wyzwanie dla lekarzy weterynarii i producentów świń

Streszczenie

Wzrost oporności bakteryjnej w stadach zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności stanowi na całym świecie ważny problem zdrowotny. Zwierzęta hodowlane, głównie drób i trzoda chlewna, są uważane za rezerwuar opornych patogenów odzwierzęcych. W artykule opisano potencjalne ryzyko, związane ze wzrostem lekooporności bakterii w odpowiedzi na nieprawidłowe stosowanie antybiotyków w leczeniu zwierząt.

Słowa kluczowe

bakteria, antybiotyki, racjonalne stosowanie antybiotyków, oporność, świnie

Abstract

Increasing bacterial resistance in food animals is an important health problem worldwide. Livestock, mainly poultry and swine, are regarded as the reservoir of resistant zoonotic pathogens. The paper describes a potential risk connected with an increase of the drug resistant bacteria as a consequence of improper use of antibiotics.

Keywords

bacteria, antibiotics, the responsible use of antibiotics, resistance, swine

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy