Gorączka Q – często niedostrzegany problem w stadach krów mlecznych
Streszczenie
W artykule przedstawiono najistotniejsze informacje dotyczące etiologii oraz patogenezy gorączki Q, a także przedstawiono aktualną sytuację epidemiologiczną w Polsce i na świecie. Ponadto omówiono schemat postępowania w przypadku podejrzenia gorączki Q w stadzie, w świetle obowiązujących wytycznych i przepisów prawnych ze szczególnym uwzględnieniem postępowania z mlekiem.
Słowa kluczowe
gorączka Q, Coxiella burnetii, bydło, przeżuwacze
Abstract
This article offers basic information about the etiology and pathogenesis of Q fever and current epidemiological situation in Poland and in the world. It also analyses the scheme of handling suspected Q fever in the herd in accordance to applicable laws and regulations with particular emphasis on milk processing.
Keywords
Q fever, Coxiella burnetii, cattle, ruminants
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii