Stop Mastitom! Wpływ procedury udojowej na jakość mleka – rola lekarza weterynarii - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Stop Mastitom! Wpływ procedury udojowej na jakość mleka – rola lekarza weterynarii

Wprowadzenie i w dalszej kolejności kontrolowanie procedury udojowej to bardzo ważny element działań zmierzających do poprawy bądź utrzymania wysokiej jakości mleka. Rolą lekarza weterynarii współpracującego z fermą jest dopilnowanie właściwej procedury doju, a w sytuacji gdy to konieczne, wprowadzenie odpowiednich modyfikacji, tak aby procedura była zgodna z obowiązującymi standardami oraz w miarę możliwości dopasowana do danej fermy.

Procedura doju zakłada następowanie po sobie określonych czynności, jednak ich występowanie w procedurze udojowej, kolejność oraz sposób przeprowadzenia powinny być wynikiem ustaleń lekarza weterynarii z hodowcą. Nie ma jednej określonej procedury udojowej dopasowanej do wszystkich gospodarstw, jednak istnieje pewien „rdzeń” procedury, który odpowiednio zmodyfikowany, znajdzie zastosowanie w praktycznie każdej hali udojowej. Inaczej mają się sprawy w przypadku zastosowania dojarki rurociągowej, ponieważ wtedy stosuje się bardzo uproszczoną procedurę udojową, mającą na celu przygotowanie wymienia krowy do doju oraz kontrolowanie prawidłowego przebiegu doju. W tym artykule skupimy się jednak na rutynie związanej z dojem na hali udojowej.

Prawidłowa rutyna doju, czyli czynności wykonywane przez osoby prowadzące udój i mające na celu pozyskanie mleka w efektywny, ale jednocześnie bezpieczny i łagodny dla zwierząt sposób, jest bardzo istotna ze względu na jej wpływ na jakość pozyskiwanego surowca. Lekarze weterynarii z racji posiadanej wiedzy w zakresie anatomii czy fizjologii zwierząt są właściwymi specjalistami w zakresie oceny, czy udój przebiega w sposób prawidłowy również z punktu widzenia zwierzęcia, a więc w sposób łagodny i komfortowy. Prawidłowa rutyna udojowa jest jednym z kluczowych elementów mających wpływ na pozyskanie mleka wysokiej jakości. Dzieję się tak w głównej mierze dlatego, że jest to proces, w trakcie którego otrzymujemy gotowy surowiec, jakim jest mleko, popełnienie jakichkolwiek błędów na tym etapie m...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy