Zaburzenia mineralne i metaboliczne a zaleganie porodowe krów mlecznych
Dostępność Mg zależy od jego ilości pobranej w dawce pokarmowej ze względu fakt, że dzisiejsze żywienie krów powoduje, że aktywny transport magnezu przez ścianę żwacza może być ograniczony (np. z powodu nadmiaru potasu w dawkach), powszechnie stosuje się pewien nadmiar magnezu do stworzenia warunków umożliwiających jego bierną dyfuzję do krwi z przedżołądków. W tej sytuacji ograniczenie pobrania karmy szybko skutkuje niedoborem magnezu, a gdy stężenia Mg spadnie < 0,7 mmol/L we krwi, dochodzi do spadku wrażliwości tkanek na parathormon, ogranicza to jego działanie w pozyskiwaniu wapnia, co jest szczególnie ważne na początku laktacji (5). Ten ważny sposób mobilizowania rezerw wapnia może zostać zahamowany także wskutek alkalozy metabolicznej powodującej zmiany konformacyjne receptorów dla parathormonu (5, 9).
Horst i wsp. (7) uważają, że przy jednokrotnym zdojeniu 10 litrów siary krowa traci ok. 23 g wapnia, a tylko ta strata przekracza ok. 9-krotnie zawartość wapnia w krążeniu. W kolejnych dojach krowa traci z mlekiem ok. 1,24 g wapnia/L (choć w zależności od wielu czynników obserwuje się wahania zawartości wapnia w mleku od 0,9 do 1,4 g/L).
Zapotrzebowanie na wapń wzrasta z 10-12 g/dzień w okresie zasuszenia do ≥ 30 g dziennie w momencie rozpoczęcia laktacji (7). Tak gwałtowny wzrost zapotrzebowania powoduje, że większość krów, szczególnie wysokowydajnych, przechodzi okres obniżonej zawartości wapnia w krwi. Chociaż subkliniczna hipokalcemia w pierwszych dniach po porodzie jest dzisiaj uznawana za zjawisko powszechne, które może występować nawet u ok. 50% krów (3), u części z nich może nastąpić spadek zawartości wapnia do poziomów mogących spowodować wystąpienie objawów porażenia porodowego, związanych z dysfunkcją nerwowo-mięśniową.
W takich przypadkach dożylne podanie jonów wapniowych (rzędu 8-10 g Ca) jest działaniem ratującym życie, gdyż bez podjęcia leczenia śmiertelność może sięgnąć nawet 60-70% (7). To, czy krowa uniknie klinicznej hipokalcemii, zależy od sprawności dwóch procesów: wchłaniania wapnia w jelitach i mobilizacji wapnia z rezerw (głównie z kości). W tym zakresie oddziałuje szereg czynników zarówno przed porodem, jak i po nim, zaś sam proces wchłaniania zależy od interakcji między składnikami mineralnymi a innymi substancjami, co może zaburzyć absorpcję składników mineralnych (5).
Ryzyko hipokalcemii w okresie okołoporodowym jest zjawiskiem powszechnym (4, 12), związanym nie tylko z ryzykiem wystąpienia porażenia porodowego sięgającym 3-8% (niekiedy nawet ponad 25%) cielących się krów, ale też predyspozycją do szeregu innych problemów okołoporodowych (zatrzymanie błon płodowych, ketoza, mastitis, przemieszczenie trawieńca, wypadnięcie macicy). DeGaris i Lean (4) podają, że kliniczna hipokalcemia (z objawami porażenia porodowego) występuje przy stężeniu wapnia całkowitego w surowicy poniżej 1,4 mmol/L, a subkliniczna przy wartościach 1,4-2,0 mmol/L). Rodriguez i wsp. (12) podają nieco wyższe wartości (odpowiednio stężenie wapnia całkowitego w surowicy < 1,5 mmol/L oraz < 2,14 mmol/L). Z kolei Goff (1999) i Duffield i wsp. (2005), cyt. za Jawor i wsp. (10), twierdzą, że wystąpienie w surowicy krów w pierwszym tygodniu po porodzie stężenia wapnia ≤ 1,8 mmol/L powinno być uznawane za potwierdzenie diagnozy subklinicznej hipokalcemii.
W badaniach własnych u klinicznie zdrowych krów w okresie poporodowym (2-21 dni po porodzie) z 25 stad poddanych monitoringowi laboratoryjnemu wartości wapnia w surowicy < 2 mmol/L stwierdziliśmy u zaledwie 12% z nich, magnezu – 0,78 mmol/L u 7,5%, ale fosforu – < 1,6 mmol/L aż u 32,5% (15).
Coraz częściej wyniki różnych zespołów wskazują, że sukliniczna hipokalcemia stwierdzona w pierwszych dniach laktacji niekoniecznie musi powodować negatywne następstwa. W badaniach, które przeprowadzili Jawor i wsp. (8), krowy w 2., 3. i 4. laktacji, z hipokalcemią potwierdzoną w 1. dniu po porodzie, produkowały ok. 6 litrów mleka więcej między drugim a czwartym tygodniem laktacji niż krowy w tych samych laktacjach z prawidłowym stężeniem wapnia. Oznaczenie stężenia wapnia w pierwszej dobie po wycieleniu pozwala na prognozowanie ryzyka hipokalcemii w stadzie. Częstotliwość występowania hipokalcemii jest zwykle wyższa u krów wieloródek niż u pierwiastek. Także Menta i wsp. (11) wykazali na większej liczbie zwierząt, że krowy wieloródki z niższymi wartościami wapnia w pierwszych 2 dniach laktacji i obniżonym stężeniem glukozy w 3. dniu miały wyższe prawdopodobieństwo podwyższonej wydajności mlecznej w ciągu pierwszych 9 tygodni laktacji.
Lepiej zapobiegać, niż leczyć
Zapobieganie wystąpieniu hipokalcemii obejmuje działania w okresie przed- i poporodowym. Istnieje kilka strategii, których celem jest przygotowanie krów mlecznych do „radzenia sobie” ze zwiększonym wydalaniem wapnia w trakcie laktacji (7).
Jednym ze sposobów jest przygotowanie dietetyczne krów w ostatnich 3 tygodniach ciąży, oznaczenie bilansu kationowo-anionowego dawki poprzez policzenie ilości tzw. silnych kationów (Na, K) oraz anionów (Cl, S). Im większa liczba kationów, tym bardziej zasadowe jest pH krwi krowy, a tym samym utrudniony metabolizm wapnia. Niestety, samo ograniczanie pasz zawierających znaczą liczbę kationów może nie być wystarczające do wpływu na równowagę kwasowo-zasadową krowy. W kiszonce z lucerny zawartość potasu zależy od temperatury wegetacji i dostępności wody podczas wzrostu roślin i potrafi wahać się w zakresie 2,5-4% (7), z kolei w kiszonce z kukurydzy stężenie potasu nie przekracza 1,7%.
Dlatego aby obniżyć bilans kationowo-anionowy dawki, można stosować dodatek soli anionowych. Zwiększona ilość anionów w dawce powoduje obniżenie pH krwi u krów. Jeśli z bilansu dawki wynika, że przekracza on 250 meq/kg suchej masy, zastosowanie soli anionowych nie wywoła u krów efektu, tj. niewielkiego zakwaszenia, dzięki któremu aktywność mechanizmów mobilizacji wapnia z kości byłaby w pełni aktywna jeszcze przed porodem, ponieważ krowa musiałaby ich pobrać znaczną ilość. Ponadto niektóre wykorzystywane sole anionowe (głównie chlorki i siarczany amonu) są niesmaczne i obniżają pobranie dawki pokarmowej, choć zależy to od ich formy (w postaci grudek są chętniej zjadane).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2811 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Biegunki u cieląt
Rotawirusy Wirusy te należą do rodziny Reoviridae, podgrupy Rotavirus, zawierają dwułańcuchowy RNA i dwuwarstwowy nagi kapsyd. Ze względu na właściwości antygenowe otoczki wyróżniono 7 serologicznych typów (A-F). Rotawirusy dzięki specyficznej budowie charakteryzują się dużą odpornością na czynniki środowiskowe, mają zdolność przetrwania w kale do 9 miesięcy. Wirusy są oporne na wysoką temperaturę, w temperaturze 60°C […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Kliniczna odsłona zapaleń jelit u koni
Diagnostyka zapalenia jelit u koni Diagnostyka zapaleń jelit opiera się na przeprowadzonym wywiadzie, badaniu klinicznym, badaniu rektalnym oraz wykonaniu badania ultrasonograficznego jamy brzusznej. Badania laboratoryjne krwi – w tym badanie morfologiczne, poziom białka całkowitego, stężenie albumin i SAA – będą przydatne do oceny nasilenia stanu zapalnego. Badanie kału może być kluczowym elementem diagnostyki laboratoryjnej. Zaleca […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc Prawna Szczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]