Zatrucie solą u świń po transporcie

Wyszukaj w serwisie

Zatrucie solą u świń po transporcie

Gospodarstwo, w którym odbywał się wyłącznie tucz świń, pochodzących z różnych stad w Danii, znajdowało się w południowo-zachodniej Polsce. Zwierzęta przeznaczone do tuczu były w wieku 10 tygodni po okresie odchowalni na fermach macierzystych.

Ferma składa się z 4 jednakowych budynków, w których odbywa się tucz 7000 zwierząt. Zasiedlanie fermy odbywa się co 5 miesięcy. W jednym budynku znajdują się zwierzęta (ok. 1750) zakupione z jednej fermy produkującej warchlaki charakteryzujące się podobnym statusem zdrowotnym. Wszystkie budynki, w których odbywał się tucz, miały identyczne warunki bytowe i system utrzymania, zwierzęta były żywione tymi samymi mieszankami pełnoporcjowymi oraz obowiązywały te same zalecenia zootechniczno-weterynaryjne, inna była tylko obsługa.

W fermie przestrzegana jest zasada „całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste” (cpp-cpp). Warunki środowiskowe uznać należy za dobre. W gospodarstwie prowadzone były szczepienia przeciw PCV2, mykoplazmowemu zapaleniu płuc, różycy i pleuropneumonii.

Stado posiada „średni” status zdrowotny uzależniony od statusu zdrowotnego ferm, z których zwierzęta pochodzą.

PAR: ujemne, NPAR: dodatnie,PRRSV: ujemne,Actinobacillus pleuropneumoniae: dodatnie,choroba Aujeszky’ego: ujemne,Mycoplasma hyopneumoniae: dodatnie,grypa: dodatnie.

Opis przypadku klinicznego

W końcu kwietnia 2015 r., we wczesnych godzinach rannych, przywieziono w trzech samochodach do przewozu świń łącznie około 1750 warchlaków o wadze 18-22 kg. Świnie z każdego samochodu, po ok. 600 osobników, zostały umieszczone w trzech oddzielnych halach jednego z budynków chlewni.

Przygotowane hale były umyte, zdezynfekowane poprzez fumigację, a następnie środkami do dezynfekcji suchej. Wnętrze budynków zostało dogrzane do temperatury około 22°C. W tym samym czasie na fermie w innych chlewniach przebywało ok. 3400 warchlaków, które przyjechały wcześniejszymi transportami. Objawy chorobowe dotyczyły jednej grupy zwierząt (ok. 600)...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy